Pon

We move you to a better world.

Meer dan 13.800 medewerkers in 34 landen

We zijn een toonaangevende familie-multinational met een jaaromzet van meer dan €10 miljard. Onze thuisbasis is Nederland, maar je vindt onze 13.800 medewerkers terug in 34 landen op zes continenten. Met vele gerenommeerde merken en 120 bedrijven zijn we actief in vier clusters: Automotive, Pon.Bike, Equipment & Power Systems en Agricultural Products & Services. Ons ultieme doel is om mensen, steden en industrieën mobiel te houden op een efficiënte en duurzame manier. In Nederland zijn we de grootste mobiliteitsgroep, die dagelijks miljoenen Nederlanders faciliteert met fietsen, auto’s en vernieuwende mobiliteitsdiensten als fietsleasing, deelscooters, mobiliteitskaarten, deelauto’s en fietsabonnementen.

Automotive
We importeren voertuigen van de Volkswagen Group naar Nederland. Meer dan één op de vijf auto’s die in ons land worden verkocht, zijn auto’s geïmporteerd door Pon. In de VS hebben we een sterke positie in de markt voor luxe auto’s, waar we niet alleen Porsche, Volkswagen, Audi, Bentley, Lamborghini (merken van de Volkswagen Groep) vertegenwoordigen, maar ook Aston Martin, BMW, Rolls-Royce, Land Rover en Ferrari. We zijn de officiële importeurs en dealer van Audi en Land Rover in Vietnam.

Pon.Bike
Pon.Bike is een toonaangevende speler in de wereldwijde fietsindustrie en heeft in 2023 ongeveer 2,6 miljoen fietsen geleverd. Meer dan 50% van de fietsen die we via onafhankelijke dealers verkopen, zijn e-bikes. Onze portfolio omvat vele bekende fietsmerken, waaronder Gazelle, Cannondale, Kalkhoff, Urban Arrow, Caloi, FOCUS, Schwinn, Mongoose, Santa Cruz, GT en Cervélo. Via deze merken bieden we een volledig assortiment premium, stads-, race-, mountain- en transportfietsen. Met Lease a Bike en BusinessBike hebben we fietsleasing op de kaart gezet in Nederland en Duitsland.

Equipment & Power Systems
Pon levert Caterpillar machines, apparatuur en motoren aan de energie-, scheepvaart-, mijnbouw-, transport-, civiele techniek- en bouwsector. Onze Equipment & Power Systems-activiteiten zijn gericht op twee belangrijke markten: Nederland en Noorwegen. Met onze expertise kunnen we een belangrijke bijdrage leveren aan de huidige energietransitie.

Agricultural Products & Services
URUS speelt een belangrijke rol in het verbeteren en efficiënter maken van de veeteelt. URUS is een van de wereldleiders in rundveegenetica en kunstmatige inseminatie. We bieden boeren ook geavanceerde software om het beheer en de productiviteit van de veestapel te verbeteren. URUS heeft detailhandelsbedrijven in 17 landen en werkt via distributeurs in meer dan 80 andere landen. De grootste markten zijn de VS en Brazilië.

125 jaar Pon: van winkel naar wereldspeler

De geschiedenis van Pon.

Eind negentiende eeuw startte Mijndert Pon zijn onderneming. Een kleinschalig familiebedrijf dat zeep, naaimachines en fietsen verkocht. Inmiddels is Pon uitgegroeid tot een wereldwijd opererend concern. Maar of het nu gaat om de Opel-naaimachine of het legendarische Volkswagenbusje: al onze stappen illustreren onze ondernemersmentaliteit. Daardoor behoren we 125 jaar later tot de grootste familiebedrijven van Nederland.

We move you to a better world

Midden in de maatschappij.

Onze belofte als onderneming is ‘We move you to a better world’. We zijn een familiebedrijf en daarom is Corporate Social Responsibility in ons DNA ingebakken. Onze CSR strategie richt zich op mensen (diversiteit, inclusie, mensenrechten), de planeet (vermindering uitstoot, circulariteit) en vooruitgang (duurzame innovatie). Duurzaamheid houdt ook in dat we tal van duurzame oplossingen op de markt brengen: van elektrische en hybrideauto’s en bedrijfswagens tot e-bikes en elektrische graafmachines en van tal van energieoplossingen tot elektrische of hybrideaandrijving van schepen. We hebben impact op het leven van tienduizenden mensen en honderden bedrijven. Bovendien staat bij ons de mens altijd centraal. We zijn immers een familiebedrijf.

Duurzaamheid

Onze producten en eigen organisatie verder verduurzamen.

De zorg voor mens, milieu en goed ondernemerschap gaan bij ons hand in hand. Met verschillende duurzame oplossingen geven we hieraan invulling. Innovatieve producten dragen bij aan het verbeteren van onze kwaliteit van leven en het milieu, zoals varen op elektriciteit, de ontwikkeling van e-bikes en zonnepanelen. Maar ook elektrische auto’s of slimme mobiliteitsoplossingen.

Sinds een aantal jaar monitoren we onze Nederlandse CO2-voetprint. We reduceren onze CO2 uitstoot waar mogelijk en wat resteert compenseren we. Sinds 2018 is Pon daarmee in Nederland CO2-neutraal en sinds 2021 iin heel Europa. Andere landen volgen op termijn.

Facts and figures

Ontdek de wereld van Pon, de wereld van ons allemaal.

Power

80% van alle binnenvaartschepen in Europa vaart met een Caterpillar motor.

bike

75% van de Nederlandse bevolking heeft een fiets van een Pon-merk in bezit.

automotive Pon

1 op de 5 auto’s die in Nederland rijdt, is geïmporteerd door Pon.

VAS

Ruim 60% van de Amerikaanse rundveestapel wordt gemonitord via software van VAS.