Swipe om te beginnen

Geschiedenis

Van winkel naar wereldspeler. Het familiebedrijf Pon kent een rijke historie van meer dan 100 jaar.

Eind negentiende eeuw startte Mijndert Pon in Amersfoort zijn onderneming. Een kleinschalig familiebedrijf dat zeep, naaimachines en fietsen verkocht. Inmiddels is Pon uitgegroeid tot een wereldwijd opererend bedrijf.

Maar of het nu gaat om de Opel-naaimachine of het legendarische Volkswagen-busje: alle stappen illustreren de ondernemersmentaliteit van Pon. Pionieren zit in ons bloed.

1867

Hoe het begon

Het eerste winkelpand aan de Groenmarkt in Amersfoort is een feit. Hier beginnen Gerrit Pon en zijn vrouw Gerarda Karolina Pon-Van den Burg hun eerste winkeltje in huishoudelijke artikelen, zaden...

Hoe het begon

Het eerste winkelpand aan de Groenmarkt in Amersfoort is een feit. Hier beginnen Gerrit Pon en zijn vrouw Gerarda Karolina Pon-Van den Burg hun eerste winkeltje in huishoudelijke artikelen, zaden en tabak, aardewerk potten en pannen, en naaimachines. Gerrit is daarnaast beurtschipper.

1895

Van moeder op zoon

Zoon Mijndert werkt bij zijn moeder in de zaak aan de Groenmarkt en neemt de winkel over. In 1898 wil hij uitbreiden en opent een grotere zaak aan de Langestraat in Amersfoort. Dit wordt later...

Van moeder op zoon

Zoon Mijndert werkt bij zijn moeder in de zaak aan de Groenmarkt en neemt de winkel over. In 1898 wil hij uitbreiden en opent een grotere zaak aan de Langestraat in Amersfoort. Dit wordt later de ‘Pon’s Handelsonderneming’. Rond 1900 begint Mijndert na Opel-naaimachines met de verkoop van Opel-fietsen. De afspraak is dat hij minimaal 24 fietsen per jaar moet verkopen. In het eerste jaar alleen al verkoopt hij er 112.

1928

Van fietsen naar auto’s

In dit jaar krijgt Mijndert Pon het exclusieve importeurschap voor Opel-automobielen in Nederland. Ook zonen Ben en Wijnand komen er werken. In 1931 stopt door de overname van GM het...

Van fietsen naar auto’s

In dit jaar krijgt Mijndert Pon het exclusieve importeurschap voor Opel-automobielen in Nederland. Ook zonen Ben en Wijnand komen er werken. In 1931 stopt door de overname van GM het contract met Opel. Ben en Wijnand richten Pon’s Automobielhandel op en gaan op zoek naar nieuwe merken.

In 1939 wordt contact gelegd met Ferdinand Porsche voor het importeurscontract van de pas ontworpen Volkswagen Kever. De eerste Kever wordt pas in 1947 geïmporteerd vanwege de rumoerige oorlogsjaren waarbij de productie van de Kever stil ligt. In 1949 wordt de eerste Kever verscheept naar Amerika. Ben Pon krijgt namelijk de eervolle opdracht van de Volkswagen-fabriek om de automarkt in Amerika te onderzoeken.

In deze jaren en de jaren erna worden merken als Continental Banden (1949), Audi (1974), MAN (1980), Å KODA (1992), SEAT (1986), en Bugatti, Bentley en Lamborghini (2012) toegevoegd.

1947

Het Volkswagenbusje

Op 8 augustus 1947 wordt het importcontract met Volkswagen ondertekend door Ben Pon, die zich beroept op een afspraak die nog voor de oorlog is gemaakt met Kever-ontwerper Ferdinand...

Het Volkswagenbusje

Op 8 augustus 1947 wordt het importcontract met Volkswagen ondertekend door Ben Pon, die zich beroept op een afspraak die nog voor de oorlog is gemaakt met Kever-ontwerper Ferdinand Porsche. Eerder datzelfde jaar tekent Ben Pon senior in zijn agenda de inmiddels beroemde schets van de Volkswagen Transporter. Deze schets is te zien in het Rijksmuseum.

1996

Uitbreiding naar Noord-Amerika

Pon ziet groeikansen op het gebied van mobiliteit en intern transport in de VS en koopt daarom Equipment Depot, een van de grootste bedrijven in de VS als het gaat om magazijntransport...

Uitbreiding naar Noord-Amerika

Pon ziet groeikansen op het gebied van mobiliteit en intern transport in de VS en koopt daarom Equipment Depot, een van de grootste bedrijven in de VS als het gaat om magazijntransport. Ook W&O wordt toegevoegd, een leverancier van maatwerkoplossingen voor de Amerikaanse marine en de passagiersscheepvaart. Inmiddels zijn er vele bedrijven aan het portfolio toegevoegd.

2003

Pon Power en Pon Equipment

Met de overname van Geveke is de oprichting van Pon Power en Pon Equipment een feit. Power wordt verantwoordelijk voor scheepsmotoren en aggregaten; Equipment gaat zich als dealer...

Pon Power en Pon Equipment

Met de overname van Geveke is de oprichting van Pon Power en Pon Equipment een feit. Power wordt verantwoordelijk voor scheepsmotoren en aggregaten; Equipment gaat zich als dealer van Caterpillar richten op grondverzetmachines. Deze tak van Pon is de afgelopen vijftien jaar flink uitgebreid, met bijvoorbeeld de overname van Bakker Sliedrecht in 2012 en RH Marine in 2017.

2011

Pon gaat weer fietsen

Terug naar de basis: fietsen. Pon neemt Koninklijke Gazelle over (NL), Derby Cycle (DE) en Cervélo (VS). Voor het eerst gaat Pon zelf produceren en distribueren. Met het oog op wereldwijde trends...

Pon gaat weer fietsen

Terug naar de basis: fietsen. Pon neemt Koninklijke Gazelle over (NL), Derby Cycle (DE) en Cervélo (VS). Voor het eerst gaat Pon zelf produceren en distribueren. Met het oog op wereldwijde trends als gezondheid en duurzaamheid zijn fietsen een logische keuze, want vooral de e-bike neemt een enorme vlucht.

Steeds meer mensen zien de voordelen in van fietsen met trapondersteuning: je kunt er grotere afstanden mee afleggen zonder al te veel extra inspanning, het is duurzaam en vermindert bovendien de drukte in stedelijke gebieden.

Ruim honderd jaar nadat Pon als startend bedrijf in fietsen handelde, is Pon nu zelf producent en fabrikant van fietsen. Niet alleen in fietsland Nederland, maar wereldwijd.

Inmiddels heeft Pon een indrukwekkend portfolio opgebouwd met meer dan tien hoogwaardige merken, waaronder Gazelle, Cervélo, Kalkhoff en Santa Cruz. In Duitsland is een op de vijf elektrische fietsen van een Pon-merk, maar ook in de VS, Canada, China, Taiwan en Australië heeft Pon de vaart erin.

2012

Uitbreiding naar Azië

Met de overname van SWTS is de eerste stap in Azië gezet. Deze bedrijven richten zich voornamelijk op engineering-services voor kleppen en afsluiters (olie- en gasindustrie). De meeste bedrijven...

Uitbreiding naar Azië

Met de overname van SWTS is de eerste stap in Azië gezet. Deze bedrijven richten zich voornamelijk op engineering-services voor kleppen en afsluiters (olie- en gasindustrie). De meeste bedrijven zitten in Singapore, maar Pon is inmiddels ook aanwezig in Maleisië, Thailand en Australië. De meest recente overname dateert van 2018, het bedrijf QPM (Quality Power Management).

2014

Duurzame stappen

Pon wil een toonaangevende mobiliteitsaanbieder blijven en neemt het bedrijf Greenwheels over. De duurzame toer gaat verder met de overnames van FietsNED en de nieuwe, eigen initiatieven MiND...

Duurzame stappen

Pon wil een toonaangevende mobiliteitsaanbieder blijven en neemt het bedrijf Greenwheels over. De duurzame toer gaat verder met de overnames van FietsNED en de nieuwe, eigen initiatieven MiND en NEXT (2016).

2017

Auto’s in de VS

Pon zet de eerste stappen in de Amerikaanse automarkt door de overname van IndiGo Auto Group. IndiGo vertegenwoordigt diverse merken uit het luxe segment, waaronder Porsche, Bentley...

Auto’s in de VS

Pon zet de eerste stappen in de Amerikaanse automarkt door de overname van IndiGo Auto Group. IndiGo vertegenwoordigt diverse merken uit het luxe segment, waaronder Porsche, Bentley, Lamborghini en Audi.

2019

Move Amsterdam

Eind 2019 opent Move haar deuren: een mobility experience center, gevestigd vlakbij het Olympisch Stadion in Amsterdam. Bij Move kunnen bezoekers zien, ervaren, beleven hoe steden en bedrijven omgaan met mobiliteit.

Move Amsterdam

Eind 2019 opent Move haar deuren: een mobility experience center, gevestigd vlakbij het Olympisch Stadion in Amsterdam. Bij Move kunnen bezoekers zien, ervaren, beleven hoe steden en bedrijven omgaan met mobiliteit.

Via wisselende exposities laat Move een breed scala aan huidige en toekomstige mobiliteitsoplossingen zien. Move inspireert en biedt bezoekers een ervaring die stof tot nadenken geeft.

2021

Uitbreiding in de agrarische sector

Pon neemt landbouwbedrijf URUS over en daardoor wordt het cluster Agricultural Products & Services gecreëerd.

Uitbreiding in de agrarische sector

Pon neemt landbouwbedrijf URUS over en daardoor wordt het cluster Agricultural Products & Services gecreëerd.

URUS is in 2018 ontstaan door een fusie tussen de Amerikaanse coöperatie CRI (Cooperative Resources International) en Koepon Holding, dat in 1995 door de familie Pon is opgericht.

2022

Wereldwijd leidende fietsfamilie

In 2022 neemt Pon Holdings het Amerikaanse Dorel Sports over en worden merken als Cannondale, Schwinn, GT, Caloi en Mongoose aan de fietsfamilie toegevoegd.

Wereldwijd leidende fietsfamilie

In 2022 neemt Pon Holdings het Amerikaanse Dorel Sports over en worden merken als Cannondale, Schwinn, GT, Caloi en Mongoose aan de fietsfamilie toegevoegd.

Pon Holdings begon haar fietsportfolio in 2011. Tien jaar later is Pon één van de toonaangevende fietsfabrikanten in de wereld.

1867