Eivind Hafslund

Projectleider Speciale Producten.

Een elektrische graafmachine? Gewoon doen!

Noorwegen heeft de wereldprimeur: daar is namelijk de eerste volledig elektrische graafmachine aan het werk gegaan. Mede dankzij Pon Equipment. En het blijft zeker niet bij dat ene exemplaar.

“Hoe kunnen we inspelen op de megatrend duurzaamheid?” Die vraag stelde Erik Sollerud, de Managing Director van Pon Equipment Noorwegen, twee jaar geleden tijdens een overleg met verschillende collega’s in zijn kantoor. “Zouden we niet een volledig elektrische graafmachine kunnen maken?”, opperde hij. Onder de aanwezigen was er slechts één man die volmondig ‘ja’ zei. Dat was Eivind Hafslund. “Op dat moment wist ik nog niet zo goed waar ik ‘ja’ tegen zei”, lacht Eivind. Maar de bal was aan het rollen gebracht. Er volgden nog enkele discussies, wij zijn immers een dealer van Caterpillar en geen producent van graafmachines. Maar een paar weken later zei Erik: “Laten we het gewoon doen!”

Z Line, Pon, Cat, Eivind Hafslund
Eivind Hafslund, Projectleider Speciale Producten bij Pon Equipment, voor ‘zijn’ elektrische graafmachine.

Graafmachineavontuur
Sindsdien is Eivind de projectleider van het elektrische graafmachine-avontuur. Een avontuur dat wel wat tijd nodig had om op te starten. “We hadden bij de overheid een speciale subsidie aangevraagd en het duurde zeven maanden voordat het helemaal rond was. Op dat moment konden we onderdelen inkopen en daadwerkelijk aan de slag. Caterpillar hielp ons aan alle benodigde data en 3D-tekeningen. En via Pon Power hadden we de beschikking over een elektrische motor met voldoende vermogen om ook zware graafwerkzaamheden te kunnen verrichten.”

Puzzelen
“De grootste uitdaging was om alle benodigde onderdelen in het bestaande CAT-model te krijgen”, vervolgt hij. “Daarbij moesten die onderdelen een logische plek krijgen. Het mag namelijk niet lastig zijn om onderhoud te plegen of een reparatie te doen. Al met al was het nog flink puzzelen.”

Maar die puzzel werd voltooid. Inmiddels heeft het eerste prototype al op verschillende locaties graafwerkzaamheden verricht. Onder ‘normale’ omstandigheden houdt hij dat zo’n vijf tot zeven uur vol. “En bij zwaardere graafklussen op één vaste plek, kan de machine ook met een kabel aan de stroomvoorziening worden gekoppeld. In dat geval kan hij in principe eindeloos door blijven graven.”

Niet te stoppen
Bestellingen zijn inmiddels ook al binnen. De eerste drie elektrische graafmachines zijn in 2018 afgeleverd bij klanten. En in de eerste helft van dit jaar nog vier, een succes dus. Daarna volgen er elektrische exemplaren in de nieuwe NGH-serie van Caterpillar. “Die machine heeft andere afmetingen”, weet Eivind. “Dat wordt dus weer even puzzelen, maar dat houdt ons niet tegen!”