- 0
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 0
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 0
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 0
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
De geschiedenis van Pon
Van winkel naar wereldspeler. Het familiebedrijf Pon kent een rijke historie van meer dan 100 jaar.
Eind negentiende eeuw startte Mijndert Pon zijn onderneming. Een kleinschalig familiebedrijf dat zeep, naaimachines en fietsen verkocht. Inmiddels zijn we uitgegroeid tot een wereldwijd opererend bedrijf. Maar of het nu gaat om de Opel-naaimachine of het legendarische Volkswagenbusje: al onze stappen illustreren de ondernemersmentaliteit van Pon. Pionieren zit ons in het bloed.
Hoe het begon
Het eerste winkelpand aan de Groenmarkt in Amersfoort is een feit. Hier beginnen Gerrit Pon en zijn vrouw Gerarda Karolina Pon-Van den Burg hun eerste winkeltje in huishoudelijke artikelen, zaden en tabak, aardewerk potten en pannen, en naaimachines. Gerrit is daarnaast beurtschipper.
Van moeder op zoon
Zoon Mijndert werkt bij zijn moeder in de zaak aan de Groenmarkt en neemt de winkel over. In 1898 wil hij uitbreiden en opent een grotere zaak aan de Langestraat in Amersfoort. Dit wordt later de ‘Pon’s Handelsonderneming’. Rond 1900 begint Mijndert na Opel-naaimachines met de verkoop van Opel-fietsen. De afspraak is dat hij minimaal 24 fietsen per jaar moet verkopen. In het eerste jaar alleen al verkoopt hij er 112.
Van fietsen naar auto’s
In dit jaar krijgt Mijndert Pon het exclusieve importeurschap voor Opel-automobielen in Nederland. Ook zonen Ben en Wijnand komen er werken. In 1931 stopt door de overname van GM het contract met Opel. Ben en Wijnand richten Pon’s Automobielhandel op en gaan op zoek naar nieuwe merken.
In 1939 wordt contact gelegd met Ferdinand Porsche voor het importeurscontract van de pas ontworpen Volkswagen Kever. De eerste Kever wordt pas in 1947 geïmporteerd vanwege de rumoerige oorlogsjaren waarbij de productie van de Kever stil ligt. In 1949 wordt de eerste Kever verscheept naar Amerika. Ben Pon krijgt namelijk de eervolle opdracht van de Volkswagen-fabriek om de automarkt in Amerika te onderzoeken.
In deze jaren en de jaren erna worden merken als Continental Banden (1949), Audi (1974), MAN (1980), ŠKODA (1992), SEAT (1986), en Bugatti, Bentley en Lamborghini (2012) toegevoegd.
Het Volkswagenbusje
Op 8 augustus 1947 wordt het importcontract met Volkswagen ondertekend door Ben Pon, die zich beroept op een afspraak die nog voor de Tweede Wereldoorlog is gemaakt met Kever-ontwerper Ferdinand Porsche. Eerder datzelfde jaar tekent Ben Pon senior in zijn agenda de inmiddels beroemde schets van de Volkswagen Transporter. Deze schets maakt deel uit van de collectie van het Rijksmuseum in Amsterdam.
Sportauto’s
Nederland is ook het eerste land waarnaar Porsches werden geëxporteerd; op 8 augustus 1949 wordt het contract getekend tussen Porsche en Pon’s Automobielhandel. Daarmee was Pon ook de allereerste Porsche-importeur ter wereld. Vanaf 1961 verschijnen de beroemde politie-Porsches op de Nederlandse wegen.
Audi en meer
Pon voegt één voor één ook de andere merken van VAG, later de Volkswagen Groep, toe aan zijn portfolio. Na Audi (1974), SEAT (1986) en Škoda (1992) volgen in 2012 Bentley, Bugatti en Lamborghini. Sinds 1980 is Pon importeur van truck- en busfabrikant MAN, een bedrijf dat in 2011 onderdeel wordt van de Volkswagen Groep.
Uitbreiding naar Noord-Amerika
Pon ziet groeikansen op het gebied van mobiliteit en intern transport in de VS en koopt daarom Equipment Depot, een van de grootste bedrijven in de VS als het gaat om magazijntransport. Ook W&O wordt toegevoegd, een leverancier van maatwerkoplossingen voor de Amerikaanse marine en de passagiersscheepvaart. Inmiddels zijn er vele bedrijven aan het portfolio toegevoegd.
Pon Power en Pon Equipment
Met de overname van Geveke is de oprichting van Pon Power en Pon Equipment een feit. Power wordt verantwoordelijk voor scheepsmotoren en aggregaten; Equipment gaat zich als dealer van Caterpillar richten op grondverzetmachines. Deze tak van Pon is de afgelopen vijftien jaar flink uitgebreid, met bijvoorbeeld de overname van Bakker Sliedrecht in 2012 en RH Marine in 2017.
Pon gaat weer fietsen
Terug naar de basis: fietsen. Pon neemt in Nederland Koninklijke Gazelle over, gevolgd door de Duitse topmerken Kalkhoff en Focus. Pon wordt daarmee producent en distributeur. In de jaren erna worden de high-end merken Cervélo, Santa Cruz en Juliana in de Verenigde Staten overgenomen, en de Amsterdamse elektrische bakfietsfabrikant Urban Arrow. Met het oog op wereldwijde trends als gezondheid en duurzaamheid zijn fietsen een logische keuze, want vooral de e-bike neemt een enorme vlucht.
Steeds meer mensen zien de voordelen van fietsen met trapondersteuning: je kunt er grotere afstanden mee afleggen zonder al te veel extra inspanning, het is duurzaam en vermindert bovendien de drukte in stedelijke gebieden.
Ruim honderd jaar nadat Pon als startend bedrijf in fietsen handelde, is Pon nu zelf producent en fabrikant. Niet alleen in fietsland Nederland, maar wereldwijd.
Uitbreiding naar Azië
Met de overname van SWTS is de eerste stap in Azië gezet. Deze bedrijven richten zich voornamelijk op engineering-services voor kleppen en afsluiters (olie- en gasindustrie). De meeste bedrijven zitten in Singapore, maar Pon is inmiddels ook aanwezig in Maleisië, Thailand en Australië. De meest recente overname dateert van 2018, het bedrijf QPM (Quality Power Management).
Move Amsterdam
Eind 2019 opent Move haar deuren: een mobility experience center, gevestigd vlakbij het Olympisch Stadion in Amsterdam. Bij Move kunnen bezoekers zien, ervaren, beleven hoe steden en bedrijven omgaan met mobiliteit. Via wisselende exposities laat Move een breed scala aan huidige en toekomstige mobiliteitsoplossingen zien. Move inspireert en biedt bezoekers een ervaring die stof tot nadenken geeft.
Uitbreiding in de agrarische sector
Pon neemt landbouwbedrijf URUS over en daardoor wordt het cluster Agricultural Products & Services gecreëerd. URUS is in 2018 ontstaan door een fusie tussen de Amerikaanse coöperatie CRI (Cooperative Resources International) en Koepon Holding, dat in 1995 door de familie Pon is opgericht.
Wereldwijd leidende fietsfamilie
In 2022 neemt Pon Holdings het Amerikaanse Dorel Sports over en worden merken als Cannondale, Schwinn, GT, Caloi en Mongoose aan de fietsfamilie toegevoegd. Pon Holdings begon haar fietsportfolio in 2011. Tien jaar later is Pon één van de toonaangevende fietsfabrikanten in de wereld.