Impact maken

Al ruim anderhalve eeuw.

Van winkel tot wereldspeler

Het familiebedrijf Pon kent een unieke historie van meer dan 125 jaar ondernemerschap en samenwerking. Wat eind 19e eeuw startte als een kleine kruidenierszaak in Amersfoort, is in de decennia daarna uitgegroeid tot een wereldwijd opererend familiebedrijf. Of het nu gaat om de rol van Pon in de komst van de fiets en de auto naar Nederland, de rol in de totstandkoming van het legendarische Volkswagen busje of de uitbreiding van het bedrijf over meerdere continenten: alle stappen illustreren de ondernemersmentaliteit van Pon. Pionieren zit in het bloed.

2025

We move you to a better world

Door de groeiende focus op mobiliteit en de verkoop van business cluster PEPP verandert de structuur van Pon Holdings. Om de ambities in Nederland, de Verenigde Staten en Azië waar te maken, krijgt Pon vijf clusters: Pon.Bike, Automotive Wholesale (import Nederland), Automotive Retail (dealerbedrijven Nederland), Luxury Cars NL & Asia en Luxury Cars North America. Met deze nieuwe strategie is Pon klaar voor de toekomst.

Urban Arrow
Move Amsterdam
2022
2022
2022

2022

Wereldwijd leidende fietsfamilie

Pon.Bike breidt gestaag uit met onder meer fietsleasemerken als Lease a Bike en BusinessBike. In 2022 worden de merken Cannondale, Schwinn, het Zuid-Amerikaanse Caloi en Mongoose hieraan toegevoegd. Pon.Bike groeit daarmee uit tot een wereldwijd leidende fietsfamilie, met een eigen productienetwerk van meerdere fabrieken in Nederland, Duitsland, de VS en Litouwen.

2021

Veeteelt

In 2021 wordt een oer-Hollands bedrijf onderdeel van de Pon stal: URUS. In de jaren ’60 richtte Wijnand Pon, de jongere broer van de grondleggers van de automotive activiteiten Mijndert en Ben Senior, het melkveebedrijf Koepon op. In de daaropvolgende decennia groeit Koepon uit tot een wereldspeler binnen de sector. In 2018 fuseert Koepon met onder meer een grote coöperatie en ontstaat URUS, de wereldwijde marktleider in rundergenetica. In 2021 wordt URUS onderdeel van Pon Holdings. Om de snelle groei te kunnen voortzetten, krijgt URUS in 2024 een nieuwe meerderheidsaandeelhouder, CVC Capital Partners. Pon behoudt een aandeel in het bedrijf.

2021
2021
2021
2020
2020

2020

Uitbreiding naar Vietnam

Vietnam is een van de snelst groeiende economieën in Azië. In 2020 wordt Pon daarom actief in de Vietnamese automarkt. Eerst als importeur en dealer van Jaguar en Land Rover en in 2023 komt daar het importeurschap van Audi, inclusief een dealerorganisatie, bij.

2019

Move Amsterdam

Eind 2019 opent Move Amsterdam haar deuren: een verzamelgebouw met een mobility experience voor kinderen, twee restaurants (waarvan één met een Michelin-ster), een event center, fietsenwinkel RideOut, een Swapfiets-vestiging en het corporate center van Pon. Move ligt direct naast het Olympisch Stadion in Amsterdam. Het pand uit de jaren ‘30, dat destijds is ontworpen als autogarage, showroom en kantoorcomplex, heeft de status van Rijksmonument.

2019
2019
2019
2017

2017

Automotive in de VS en Industrial Mobility

Pon zet stappen in de Amerikaanse automarkt door de overname van indiGO Auto Group. IndiGO is inmiddels actief in Californië, Texas, Missouri, Colorado en Arkansas, en vertegenwoordigt een waaier aan merken, voornamelijk uit het luxe segment. Daaronder vallen de voor Pon bekende merken uit de stal van de Volkswagen Groep: Porsche, Bentley, Lamborghini, Audi en Volkswagen. En daarnaast, onder de ruim 25 dealerbedrijven, ook de merken BMW, McLaren, Aston Martin, Rolls-Royce, Jaguar, Land Rover en Ferrari.
Ook wordt in 1996 een nieuw cluster gevormd: Industrial Mobility. Binnen het cluster wordt onderscheid gemaakt tussen drie onderdelen: Pon Material Handling, Pon Valve International en Pon Asia. In de loop van 2022 en 2023 worden de opco’s binnen het cluster verkocht en wordt het cluster opgeheven.

2014

Mobiliteit als dienst

De maatschappij vraagt om een vernieuwende kijk op mobiliteit en Pon ontwikkelt zich steeds meer tot een mobiliteitsaanbieder in de volle breedte. Het portfolio wordt stap voor stap uitgebreid met innovatieve bedrijven en diensten zoals Greenwheels; de Nederlandse marktleider in deelauto’s, FietsNED (24/7 fietsreparatie), Shuttel (mobiliteitskaart), Hely (mobiliteitshubs), Check (elektrische deelscooters) en Movelo (e-bike hubs) en later – via de eigen investeringsmaatschappij Ponooc – Swapfiets (fietsabonnementen).

2014
2011

2011

Pon gaat weer fietsen

Terug naar de basis: fietsen. Pon neemt Nederland’s meest gerenommeerde fietsmerk Koninklijke Gazelle over, gevolgd door de Duitse topmerken Kalkhoff en Focus. Pon wordt daarmee niet alleen distributeur, maar ook producent. In de jaren erna worden de high-end merken Cervélo, Santa Cruz en Juliana in de Verenigde Staten en de Amsterdamse elektrische bakfietsfabrikant Urban Arrow toegevoegd aan de fietsgroep die wordt omgedoopt tot Pon.Bike. Met het oog op wereldwijde trends als gezondheid en duurzaamheid zijn fietsen een logische keuze.

2003

Pon werkt aan de weg

In 2003 wordt handelshuis Geveke onderdeel van Pon en daarmee een aantal Europese dealerschappen van Caterpillar. Pon is dan zelf al dealer van deze Amerikaanse fabrikant van graafmachines in de Verenigde Staten en wil verder groeien in Europa. Zo ontstaat PEPP: Pon Equipment & Pon Power. Na ruim 20 succesvolle jaren neemt Pon in 2024 afscheid van PEPP.

2003
1996

1996

Uitbreiding naar Noord-Amerika

Na het verkennen van de Amerikaanse markt voor de Kever in de jaren ‘50, ziet Pon in de jaren ‘90 opnieuw groeikansen op dit continent. Met de oprichting van Pon North America, dat kantoor houdt in New York, worden uiteenlopende activiteiten aan het portfolio toegevoegd. De focus ligt in eerste instantie op kleppen en afsluiters, telecommunicatie en intern transport; activiteiten waar na een aantal jaar ook weer afstand van wordt gedaan.

1974

Uitbreiding van het wagenpark

Pon voegt één voor één de andere merken van Volkswagen AG, later de Volkswagen Groep, toe aan haar portfolio. Na Audi (1974), SEAT (1986) en Škoda (1992) volgden in 2012 Bentley, Bugatti en Lamborghini. Sinds 1980 is Pon importeur van truck- en busfabrikant MAN, een bedrijf dat in 2011 onderdeel werd van de Volkswagen Groep. Met de focus op elektrisch en hybride rijden wordt in 2021 ook CUPRA toegevoegd aan het Pon portfolio en in 2022 wordt Pon de Nederlandse vertegenwoordiger van het exclusieve elektrische sportwagenmerk Rimac uit Kroatië.

Audi
Seat
Škoda
Schets
Volkswagen
Volkswagen

1950

Een icoon

Nederland is kort na de Tweede Wereldoorlog in wederopbouw. Ben Pon senior weet dat de behoefte aan mobiliteit verder reikt dan alleen personenwagens. Geïnspireerd door een voertuig voor intern transport dat hij zag rijden in de Volkswagen fabriek, schetst hij een ‘lastwagen’ in zijn agenda; een busje gebaseerd op het chassis van de Kever. Het zijn de eerste lijnen van de iconische Volkswagen Transporter T1, de bus die sinds 1950 niet meer uit ons straatbeeld weg te denken is. Deze schets is opgenomen in de collectie van het Rijksmuseum in Amsterdam.

1949

Porsche

De Nederlandse straten vullen zich langzaam maar zeker met Kevers, maar Pon ziet dat er ook behoefte is aan meer snelheid én luxe. Naast de Kever, importeert Pon nu ook de succesformule van de zoon van Ferdinand Porsche, de Porsche 356. Hiermee is Pon ook de eerste Porsche importeur ter wereld. In 1961 verschijnen de beroemde politie-Porsches op de Nederlandse wegen. Ben Pon’s zoon, Ben junior, wordt in 1965 Directeur van Porsche Nederland. Als begenadigd amateurracer is hij al langer het gezicht van het merk in Nederland.

1949
Porsche
Porsche
Volkswagen
Volkswagen
Volkswagen

1947

Volkswagen

Door de juiste timing, een goed verhaal en een vleugje lef, wordt Pon de eerste importeur ter wereld van Volkswagen. Waar de auto eerder alleen nog iets was voor de ‘notabelen’, wordt deze met de Volkswagen Kever toegankelijk voor een breder publiek. Binnen enkele jaren heeft Pon een netwerk van meer dan 300 Volkswagen-dealers door heel Nederland. Met een aantal van deze dealers werkt Pon vandaag de dag nog steeds samen. 

Dat Pon een neus heeft voor de markt, heeft de Volkswagen-fabriek op dat moment ook door. Zo krijgt Pon de kans om, in opdracht van de fabriek, de eerste Kever naar Amerika te verschepen en daar de markt te verkennen.

1928

Van fietsen naar auto’s

Naast de fiets is ook de ‘automobiel’ een steeds gewilder product in deze periode. En ook op deze mobiliteitstransitie weet Pon haar stempel te drukken. Naast de handel in tweedehands auto’s verkrijgt Meindert in 1928 het exclusieve importeurschap voor Opel-automobielen in Nederland. Deze overeenkomst is van korte duur door de overname van Opel door General Motors.

Als Meindert’s zonen Ben en Wijnand Pon op hun beurt in de zaak van hun vader komen te werken, richten zij Pon’s Automobielhandel op en gaan op zoek naar nieuwe merken voor de handel. Ondanks het beëindigde contract, onderhoudt Pon een goede relatie met Opel. Het is dan ook via deze weg dat Ben en Wijnand in contact komen met Ferdinand Porsche die op dat moment de laatste hand legt aan zijn ‘auto voor het volk’, de Kever.

1928
1928
1928
1900
1900
1900

1900

Naar naaimachines en fietsen

Waar meer winkelruimte is, kunnen grotere producten worden verkocht. Rond 1900 voorziet Meindert dan ook graag in de behoefte van mensen aan naaimachines en zelfs fietsen. Beiden worden aangeleverd door het merk Opel. Pon vervult met haar handel een voortrekkersrol in de komst van de fiets naar Nederland. Een fenomeen waar Nederland jaren later wereldwijd bekend om zal staan.

1895

Start Pon’s Handelsonderneming

Moeder Pon leert zoon Meindert de kneepjes van het ondernemerschap als hij meedraait in de winkel. In 1895 neemt hij op 21 jarige leeftijd de zaak van haar over. Het duurt niet lang of Meindert breidt de onderneming uit en opent een grotere winkel om de hoek. De zaak wordt omgedoopt tot Pon’s Handelsonderneming.

Langestraat
1867

1867

Hoe het begon…

Het verhaal begint in 1867 op de Groenmarkt in Amersfoort, waar Gerarda Carolina Pon – Van den Burg een kleine kruidenierszaak runt. Zij doet dit samen met haar man, Gerrit Pon, die daarnaast ook schipper is. In de winkel worden allerhande zaken aan de man gebracht, net waar op dat moment behoefte aan is. Zo varieerde het aanbod van potten en pannen, tot zaden en tabak.