Boris Kuijpers

General Manager DOCKR.

Pon-bedrijven werken samen aan een slimmer stadstransport

Omdat de pakketmarkt blijft groeien, slibben de steden langzaam dicht met busjes. En dat terwijl de Nederlandse steden ten gunste van het milieu emissievrije stadslogistiek willen bevorderen. Voor iedereen die bedrijfsmatig in de stad moet zijn een grote zorg. Boris Kuijpers, General Manager, ontwikkelde het programma DOCKR als antwoord op deze logistieke uitdaging.

DOCKR werkt aan ‘Zero Emission Urban Solutions’. Hiermee zoekt Pon naar antwoorden op de snel veranderende markt van logistiek en distributie in het algemeen en de last mile in het bijzonder.

Boris Kuijpers Artikel
Boris Kuijpers (tweede van links): “Wij voldoen aan de behoefte van een grote stabiele partner met een totaaloplossing.”

“Op dit vlak kan Pon op een unieke manier een dienst in de markt zetten.” Binnen het business-to-business programma werken verschillende Pon-bedrijven – o.a. Gazelle, Orion, MiND en ModiForce – samen aan een familie van elektrische transportoplossingen: van elektrische cargo-bikes en elektrische bedrijfswagens tot elektrische trucks. Transport as a service. Veel Nederlandse steden hebben zich verbonden aan de Green Deal Zero Emissie Stadslogistiek dat als doel heeft om in 2025 zoveel mogelijk emissievrije stadslogistiek te realiseren.

In reactie hierop zijn bedrijven volop gaan experimenteren. Sommige ontwikkelden eigen elektrische voertuigen of voeren pilots met cargo-bikes. “Iedereen probeert wat, maar het aanbod is sterk versnipperd”, weet Kuijpers. “In gesprekken met onze klanten werd mij duidelijk dat er behoefte is aan een grote stabiele partner die een totaaloplossing kan bieden. Met DOCKR gaan we daarvoor zorgen.”

Dock'r afbeeldingen

Samen met klanten wordt nagedacht over slimme, gemakkelijk uitwisselbare cargo-oplossingen en de integratie van onderhoud, connectiviteit en laadoplossingen. Op die manier biedt Pon straks een totaaloplossing: transport as a service, waarbij de klant één loket heeft voor al zijn vragen over zero emissie transport. DOCKER ontwikkelde zich van een project tot corporate startup sinds 2019. Eind 2019 worden de eerste zero emission cargo hubs geopend, te beginnen in Utrecht.