Wereldpremière op de IAA: het ‘Nieuwe Volkswagen’

Het 'Nieuwe Volkswagen'.

Wereldpremière op de IAA: het ‘Nieuwe Volkswagen’

Volkswagen presenteerde tijdens het IAA in Frankfurt de ID.3, maar daarnaast ook zijn nieuwe merklogo en corporate identity (CI). Daarmee wordt een start gemaakt met het ‘Nieuwe Volkswagen’.

De ID.3 luidt – net als eerder de Kever en de Golf – een nieuw hoofdstuk in voor Volkswagen. Kernbegrippen zijn elektrisch, 100% connected en CO2-neutraal. De vier jaar geleden ingezette strategische heroriëntatie wordt nu ook zichtbaar in de nieuwe merkidentiteit. Daarmee komt Volkswagen jonger, digitaler en dus nog moderner voor de dag. Het ‘Nieuwe Volkswagen’ is krachtig, fris, positief en aantrekkelijk.

De nieuwe merkidentiteit
Het ‘Nieuwe Volkswagen’ komt overal tot uiting: in het design van de modellen, in het contact met klanten en in de presentatie van het merk als geheel. Het doel is om een nieuwe, allesomvattende klantbeleving te creëren, die wereldwijd en via alle kanalen modern en aansprekend is.

Kleurrijk en digitaal georiënteerd
De nieuwe CI is krachtiger, kleurrijker en meer dan ooit digitaal georiënteerd: van logo tot en met beeldmateriaal. Bovendien zet Volkswagen in de toekomst geen ‘perfecte reclamewereld’ meer neer, maar presenteert het zich menselijker en levendiger. In plaats van de auto zelf komen het leven en de mobiliteitservaring van mensen centraal te staan.

Het nieuwe logo
Het nieuwe Volkswagen-logo is moderner, duidelijker en eenvoudiger. Het nieuwe design beperkt zich tot de essentiële elementen en is vlak en tweedimensionaal. Daarmee is het flexibeler inzetbaar en perfect herkenbaar in digitale media. Voor het eerst gaat Volkswagen ook een soundlogo gebruiken.

Startschot op de IAA
Op de IAA start de uitrol van de nieuwe CI officieel. Dit valt samen met de onthulling van het nieuwe logo in Wolfsburg. Wereldwijd worden bij zo’n 10.000 dealers in totaal circa 70.000 logo’s vervangen. Volkswagen kiest daarbij voor een kostenefficiënte en grondstofbesparende benadering.

Van strategie tot uitvoering
De nieuwe CI vloeit voort uit de Transform 2025+ strategie die Volkswagen in 2015 heeft ingezet. Het merk bereidt zich momenteel voor op de tweede fase: de uitrol van de e-mobility-  en digitaliseringsstrategie. Als gevolg daarvan verandert Volkswagen van een autofabrikant in een provider van mobiliteitsdiensten. In lijn met die ontwikkeling wordt ook de marketing- en verkoopstructuur van het merk ingrijpend aangepast.